Positio R+C (talous)

Mielestämme maailman talous on jotenkin tuuliajolla. Jokainen voi nähdä, että taloudelliset järjestelmät säätelevät ihmisen toimintaa yhä enemmän ja enemmän. Nykyään taloudellinen valta on hyvin voimakasta ja se toimii monitahoisen tehokkaan verkottumisen välityksellä, mikä sekin lisää ohjailua. Lisäksi nykyajan talous toimii aiempaa enemmän määrällisten arvojen pohjalta, joihin kuuluvat mm. tuotantokustannukset, kannattavuus, saatava voitto ja työn kesto. Nämä arvot kuuluvat nykyiseen taloudelliseen järjestelmään ja järjestelmä käyttää päämäärän saavuttamiseen tarvittavia keinoja. Valitettavasti talouden päämäärät ovat pohjimmiltaan aineellisia, sillä ne perustuvat suuriin voittoihin ja rikastumiseen. Tällä tavalla ihmiset asetetaan talouden palvelukseen, vaikka talouden pitäisi palvella ihmisiä.

Kaikki valtiot ovat nykyään riippuvaisia maailmanlaajuisesta taloudellisesta yhteiskunnan kaikkia aloja hallitsevasta järjestelmästä. Tämä taloudellinen totalitarismi ei tyydytä satojen miljoonien ihmisten perustarpeita, vaikka varallisuutta ei ole koskaan ollut näin paljoa koko maailmaa ajatellen. Tämä tarkoittaa, että vain vähemmistö pääsee osalliseksi hyvinvoinnista, mikä meidän mielestämme on huono asia. Itse asiassa juopa vauraiden ja kaikkein köyhimpien valtioiden välillä kasvaa edelleen. Voimme havaita saman ilmiön jokaisessa maassa vähäosaisten ja hyväosaisten välillä. Mielestämme tämä johtuu siitä, että taloudesta on tullut laskelmoivaa hyödyttäen osittain markkinoita itseään ja tuottaen keinotekoisia etuja todellisten sijasta.

Taloudellisen toiminnan tulee palvella koko ihmiskuntaa. Meidän tulee pitää rahaa pelkkänä vaihdon välineenä ja voimavarana, jolla jokainen voi hankkia tarvitsemansa elääkseen onnellisena maanpäällisellä tasolla. Olemme täysin vakuuttuneita siitä, että ihmisiä ei ole edeltä käsin määrätty elämään köyhyydessä tai hädänalaisina, vaan päinvastoin heillä tulisi olla kaikki tarvittava, niin että he voisivat kohottaa sielunsa rauhassa kohti korkeampia tietoisuuden tasoja. Talouselämää tulisi hoitaa niin, ettei enää olisi köyhiä vaan jokaisella olisi riittävän hyvät aineelliset olosuhteet. Tämä on ihmisarvon perusta. Köyhyys ei ole kohtalo eikä jumalallisen määräyksen seuraus. Yleisesti ottaen köyhyys johtuu ihmisen itsekkyydestä. Siksi toivomme, että jonain päivänä talousjärjestelmä perustuu jakamiselle ja yhteisen hyvän huomioon ottamiselle. Maailman luonnonvarat eivät ole kuitenkaan loppumattomat eivätkä loputtomasti jaettavissa. Siksi on varmasti tarpeen rajoittaa syntyvyyttä erityisesti ylikansoitetuissa maissa.